Alder- bare et tall?

Bilde lånt fra weheartit.com
Bilde lånt fra weheartit.com

I det siste har jeg tenkt mye på dette med alder: finnes det en “riktig” og en “feil” alder”? Er alder bare et tall? Og hvem er det som setter grensene for hva som er rett og galt for deg, utifra din alder?

I neste måned blir jeg 38 år. Det føles rett og slett bare… rart!
Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli 30, men nå nærmer jeg meg altså 40 (!!!).
Det føles på mange måter rart å ha kommet så “langt” i livet, når jeg fortsatt føler meg som 25. Men jeg har lært og opplevd så mye siden dengang, og vet at jeg ikke er den samme personen nå som jeg var da, selv om jeg fortsatt føler meg like “ung til sinns” (jeg vet, dette hører du sikkert fra bestemoren din på 74 også ;-)).

Bilde lånt fra weheartit.com
Bilde lånt fra weheartit.com

Tenk litt på sitatet over her: “Hvor gammel hadde du vært, hvis du ikke hadde visst alderen din?”. Hadde du oppført deg annerledes da? Hadde du tatt andre valg enn det du gjør i dag, fordi du føler det følger en forventning med alderen din?
Spennende tanker, for tar vi ikke ofte beslutninger og valg utfra hva som er forventet av en person på vår alder?
Og da lurer jeg på: Hvem er det som “bestemmer” hva som er rett og galt for den og den alderen? Hvem er det som har rett til å bestemme at “du er for gammel til å gå i miniskjørt” f eks? Eller: “Nå bør du se å få deg en ordentlig jobb!” (Underforstått: du er ingen ungdom som kan gjør som du vil lenger).

Jeg tror at jo eldre man blir, jo mindre viktig blir alder. For det er jo bare et tall, er det ikke?
Jeg har nære venninner fra 24 til 52 år, og helt ærlig, jeg merker svært liten forskjell i deres oppførsel og væremåte. Hun på 24 kan oppføre seg vel så “voksent” som hun på 52, og hun på 52 kan være like usikker som hun på 24.

Kanksje er det bare jeg som setter disse idiotiske begrensningene for meg selv, som “bestemmer” hva jeg kan og ikke kan? Kanskje er jeg den eneste som synes det er flaut at jeg er hekta på “Skam” eller som stadig tenker “det er jeg for gammel til”?

Hva tenker dere om alder, er det bare et tall eller setter det visse begrensninger for hva som er “innafor” og ikke? 🙂

3 thoughts on “Alder- bare et tall?

 1. Veldig interessant og faktisk ganske viktig tema! Blir så lei meg når jeg hører om at folk lar alderen sette stopper for drømmer og mål. Sånn bør det IKKE være. Alder er faktisk bare et tall, og jeg drømmer om at alle disse unødvendige begrensningene samfunnet har for hver alder, forsvinner snart! Kult at du skriver om dette 🙂

  PS: Jeg var heelt sikker på at du var i 20-årene da vi møttes for første gang… ;p

 2. Nå gjorde du dagen min, vet du det? 😉 ?
  Har hørt det før, at jeg ser en del yngre ut enn det jeg er, og det er kult det, asså! (#littstolt).

  Ja, jeg er så enig med deg, men samtidig er det så vanskelig å ikke legge bånd på seg av og til, fordi jeg føler jeg er “for gammel” til enkelte ting. For jeg vil jo ikke at det skal være sånn! Jeg vil gjøre som jeg vil, uavhengig av hva andre måtte mene, innenfor rimelighetens grenser selvsagt.
  Nå satser jeg bare på at det kommer med alderen, at man blir mer og mer avslappet på sånn ting jo eldre man blir 😉

 3. Ja, ikke sant. Det er klart man blir påvirket av det! Jeg merker jo at jeg blir det selv også, men skulle ønske det ikke var sånn. Og kanskje man blir mer avslappet på det etter hvert, det får være målet 😀

Legg inn en kommentar